andre goudbeek

BIOGRAFIE

Altsaxofoon, basklarinet, bandoneon, °1946

 

Een van de grondleggers van de geïmproviseerde muziek in België.

André Goudbeek kreeg een klassieke vioolopleiding tijdens zijn jeugdjaren. Tijdens zijn studiejaren aan de Gentse Rijksuniversiteit was hij tegelijk violist in het Universitair Kamerorkest en saxofonist in het Universitair Jazzsextet (1965 - 1969). Hij zette zijn eerste stappen als professioneel saxofonist vanaf 1970 met het Full Moon trio, met Paul Feyaerts (bas) en Ronnie Dusoir (drums).

In 1973 behoorde hij

(samen met Fred Van Hove en Ivo Vander Borght, Willy Roggeman, Cel Overberghe) tot de oprichters van de Werkgroep Improviserende Musici (WIM). Goudbeek was WIM-secretaris tot 2004. Hij speelde mee in alle WIM-groepen (WIM Fanfare, WIM Big Band, WIM Poel), waarvoor hij ook componeerde. De WIM organiseerde tot en met 2004 jaarlijks het festival Free Music en speelde een belangrijke rol in het Vlaamse muzieklandschap.


Foto © Geert Vandepoele

Goudbeek was in 1975 de oprichter

van het eerste improviserend saxofoonkwartet in Europa, Hommage, met Michel Mast (ss), John Ruocco (ts), en Luc Houtkamp (bars)

Tussen 1977 en 1982 vormde hij een internationaal

gewaardeerd saxofoon- en basklarinetduo met de Deen John Tchicai. Het duo werd soms uitgebreid tot saxofoonkwartet met François Jeanneau (tenorsax) en Philippe Maté (baritonsax).

In 1981 - ‘82 speelde hij

in de bigband van de Zuid-Afrikaanse pianist Chris McGregor, de Brotherhood of Breath.

Van 1982 tot 1994 reisde hij de wereld rond

met het vermaarde Nederlandse Willem Breuker Kollektief, www.willembreuker.com, waarmee hij een hondertal concerten en muziektheatervoorstellingen per jaar gaf. Het WBK werkte met gasten als John Carter, Hannes Zerbe, Freek de Jonge, Özay, Yo Yo Ma, Wim T. Schippers, Han De Vries, Theo Olof, Toby Rix, ...

In 1995 componeert hij in opdracht van Filmhuis Mechelen

muziek bij de stille film Nanook of the North van Robert Flaherty (1922). Dit programma van film met live-muziek werd meer dan 80 maal uitgevoerd door het Nanook-kwartet (Bart Maris, tp, Remko Devroede, piano en Chris Duerinckx, drs).

Van 1973 tot op de dag van vandaag werkt hij samen

met Fred Van Hove en Ivo Vander Borght. Hij speelde geruime tijd in duo met Fred. Met Fred en Ivo vormt hij het trio Voici les Belges. Tevens is hij samen met hen te beluisteren in opnames van de WIM-fanfare, MLB III, ‘t Nonet “Suite for B... City”, en MLF 7 (Musica Libera Flandriae) “Arachnida”.

In 2004 bracht hij de CD

“Separate Realities” uit (W.E.R.F. 043), samen met de Chinese guzhengvirtuoze Xu Fengxia en de Amerikaanse bassist Joe Fonda

Goudbeek werkt regelmatig samen

met beeldhouwer-bassist Peter Jacquemyn, onder andere in het duo V2 (Vernissage duo), trio AGiiiiR (met de Frans-Vietnamese percussionist Lê Quan Ninh) en het kwartet AGiiiiR (met de Franse pianiste Christine Wodrascka).

Goudbeek schreef de muziek voor verscheidene figurentheater stukken:

Voor figurentheater 'Ultima Thule':

 • De Man die de wind had gezien (1990)
 • Rozeke mijn Dozeke (1992)
 • Verhaaltje uit de mond (1993)
 • Mammiewat in Papouazië (1994)
 • Tortue (1995)
 • Als de maan er is (1996)
 • Voel! (2002)
 • Ikkie (2004).

Voor figurentheater 'De Maan':

 • Jammer maar niet erg (2001)
 • Het Piepkleine Scheepje (2004)

Voor figurentheater 'Het Paleis':

 • WEI! (2003)